Nieuwbouw Rondpoort 1 Utrecht

locatie tot 1997

 

ontwerp 1996

under Construction 1997-1999

maart 2000

Een compositie van ruimte, licht en lucht

Het vier bouwlagen tellende ontwerp onderscheidt zich door het bijzondere materiaalgebruik en de opvallende gevelgeleding. Er is niet geprobeerd een compromis te sluiten met de historische omgeving. In het ontwerp zijn licht, lucht en ruimte gecombineerd met de restricties van het bouwen op een deze locatie.

Ruimte, locatie en oriŽntatie

De kavel aan de werf van de Twijnstraat lag sinds 1953 braak en was in de loop der tijd een vrijplaats geworden voor vuilstort. Het trapeziumvormige kavel van ruwweg zes bij zes meter (39 m2) maakte het ontwerpen van compacte ruimten tot een uitgangspunt. Het ontwerp moest "naadloos" invoegen bij de al bestaande omgeving en tevens zo gemaakt worden dat de ruimten niet ondergeschikt werden aan de omgeving. De ligging in de bocht van de Oudegracht werd uiteindelijk als uitgangspunt genomen om zichtlijnen te creŽren en licht in het hoofdwoonvertrek te genereren. De basis van het ontwerp is een vier bouwlagen tellende toren met een vierkant grondvlak van zes bij zes meter. Om in de rooilijn in te voegen is op bouwlaag 2 een 2e volume uit het vierkant gedraaid. Met als gevolg dat deze ruimten optimaal georiŽnteerd zijn op de zon en ze een fantastisch uitzicht bieden over de Oudegracht. De overige daglicht elementen zijn als het ware losgetrokken uit het compacte volume en hebben een gevelbekleding van gepatineerd Reihnzink. De huid van de kern is van multipanel mahonie beplating, waardoor een duidelijke gearticuleerde gevel ontstaat met onderscheid tussen de kern en daglicht vangende elementen.

 Licht, gevelgeleding en functie

De gevelgeleding wordt bepaald door de functies van achterliggende ruimten. De ruimte aan de werf is bedacht als werkruimte en heeft daarom een, wat meer, gesloten karakter en twee functioneel openslaande deuren naar de werf. Op de eerste bouwlaag bevindt zich aan de zijkant, in de steeg, de hoofdentree en de slaapkamer plus sanitaire voorzieningen. Het "landschapsformaat" raam op deze bouwlaag, is speciaal ontworpen voor de slaapkamer. Het idee is dat je vanuit bed over de gracht kan uitkijken. De derde bouwlaag vormt als geheel het hoofdwoonvertrek met open keuken. De uitkraging van de bouwlaag tekent zich in de gevel duidelijk af en biedt mede door het niveau boven de werf een ruim uitzicht in de lengterichting van de gracht. Een ruim twee meter hoog schuifraam is zodanig uitgevoerd dat de rechterhoek van het woonvertrek volledig geopend kan worden zodat de door de architectuur gedefinieerde hoek verdwijnt.

Door deze truc,  wordt het woonvertrek transparant, ruim en krijgt het een licht karakter. De vierde bouwlaag bevindt zich weer binnen de basisvorm van het grondvlak van zes bij zes. Hier bevindt zich een dakterras en een extra slaapkamer. De rechthoekvorm van de toren is boven het dakterras weer herkenbaar in een verzinkte stalen randbalk.

Compacte compositie van contrasten

De verzinkt stalen spiltrap en de tien meter hoge kast van esdoorn tegen de achterwand vormen de verbindende elementen over de vier bouwlagen. Deze twee bouwdelen zijn ontstaan uit het oogpunt zo praktisch mogelijk om te gaan met ruimte. De kastruimte over de vier verdiepingen is voor het grootste deel ontworpen om de woontechnische faciliteiten in op te nemen. Voor deze oplossing is gekozen om het tijdstip van aanbrengen van deze faciliteiten niet afhankelijk te laten zijn van de voortgang van het bouwproces. De regie van het bouwproces was zodanig dat de verschillende aannemers na elkaar werkten en hun installaties konden onderbrengen in deze kast. In principe is het complete interieur ondergebracht in het architectonische concept. Alle elementen in het interieur die eventueel als los object gaan fungeren zijn ondergebracht in hiervoor speciaal ontworpen kasten tegen de zijwanden. De keukenapparatuur is weggewerkt in het keukenblok en er is een centraal stofzuigersysteem verwerkt in de wandkast waardoor je alleen nog maar een slang hoeft in te pluggen op de verschillende verdiepingen. Zowel het interieur als het exterieur wordt bepaald door contrasterend materiaal. Bewust is gekozen voor een tegenstelling tussen ruwe en chique materialen. In het interieur contrasteert bijvoorbeeld de ruw afgewerkte betonvloer, de verzinkte stalen trappen en hekken met het chique kersenhouten "wandmeubel". In het exterieur contrasteert het zink met de mahoniehouten panelen.

Binnen - Buiten

Publicatie Eigen Huis & Interieur september 2000

xoweybkj